bakłażan - zdrowe fioletowe warzywo

Bakłażan – 18 właściwości zdrowotnych, wpływ na organizm i wartości odżywcze fioletowej psianki podłużnej

Bakłażan, (łac. solanum melongena), zwany również psianką podłużną lub oberżyną, formalnie będący owocem, jest szeroko stosowany w kuchni na całym świecie. Nie tylko smakuje wyśmienicie, ale spożywanie bakłażana przynosi szereg korzyści dla zdrowia i samopoczucia. Od kontrolowania poziomu cholesterolu do poprawy trawienia i zapobiegania cukrzycy oraz anemii — lista tych korzyści jest naprawdę długa.

Zdrowotne korzyści bakłażana dla serca

Wśród zdrowotnych korzyści bakłażanów można wymienić:

  • pozytywny wpływ na pracę serca – Składniki odżywcze takie jak błonnik, potas, witamina C i fitoskładniki obecne w bakłażanach mają doskonałe korzyści dla zdrowia,
  • redukcja ryzyka chorób serca – Spożywanie pokarmów zawierających flawonoidy zmniejsza ryzyko śmiertelności z powodu chorób serca. Badania wykazały, że osoby, które spożywały więcej niż trzy porcje owoców i warzyw tygodniowo zawierających antocyjany (rodzaj flawonoidów) miały o 34 procent niższe ryzyko chorób serca niż osoby, które spożywały ich mniej,

Kontrola poziomu cholesterolu

Spożywanie bakłażana jest dobre dla kontrolowania poziomu cholesterolu. Zmniejsza obecność “złego” cholesterolu w organizmie i stymuluje wchłanianie “dobrego” cholesterolu. Obniżenie cholesterolu LDL może zapobiec zawałom serca, udarom mózgu i miażdżycy.

Regulacja ciśnienia krwi dzięki właściwościom bakłażana

Bioflawonoidy zawarte w bakłażanach obniżają ciśnienie krwi, co zmniejsza stres i obciążenie układu krążenia, znacznie poprawiając zdrowie i trwałość serca. Bakłażan jest również niezbędny do prawidłowego krążenia krwi.pieczone bakłażany na grillu photo

Zapobieganie anemii poprzez spożywanie bakłażana/Oberżyny

Niedobór żelaza we krwi może powodować anemię, która charakteryzuje się bólami głowy i migrenami, zmęczeniem, osłabieniem, depresją i gorszym funkcjonowaniem poznawczym. Bakłażan jest bogaty w żelazo, co czyni go obowiązkowym dla pacjentów z anemią. Bakłażany zawierają również miedź, kolejny niezbędny składnik czerwonych krwinek.

Właściwość Korzyść
Bogactwo składników odżywczych Poprawa zdrowia i samopoczucia
Kontrola cholesterolu Zmniejszenie ryzyka chorób serca
Regulacja ciśnienia krwi Poprawa pracy serca
Zapobieganie anemii Zapewnienie prawidłowego funkcjonowania krwinek

Poprawa trawienia dzięki spożywaniu bakłażana

Bakłażany, jako źródło błonnika pokarmowego, są niezbędne dla zdrowia przewodu pokarmowego i regularnych wypróżnień. Błonnik zwiększa ruchy jelit, dzięki czemu pokarm łatwiej przechodzi przez przewód pokarmowy. Wreszcie, błonnik stymuluje wydzielanie soków żołądkowych, które ułatwiają wchłanianie składników odżywczych i przetwarzanie pokarmu.

Zapobieganie cukrzycy poprzez spożywanie fioletowego warzywa/owocu

Cukrzyca to cichy zabójca, który zajmuje siódme miejsce wśród śmiertelnych chorób wpływających na zdrowie człowieka. Bakłażan pomaga zapobiegać i kontrolować cukrzycę, dzięki wysokiej zawartości błonnika i niskiej ilości węglowodanów rozpuszczalnych. Bakłażany są idealnym pożywieniem w leczeniu cukrzycy.

Chronienie skóry dzięki właściwościom bakłażana

Niacyna w bakłażanie jest niesamowita w leczeniu i zapobieganiu trądziku i innych chorób skóry. Niacyna wykazuje właściwości przeciwzapalne, dzięki czemu jest skuteczna i szybka w leczeniu zapalnych chorób skóry. Witamina A zwalcza raka skóry i poprawia ogólny stan zdrowia skóry. Witamina E, zawarta w bakłażanie, działa przeciwstarzeniowo, wzmacnia ściany naczyń włosowatych w skórze i poprawia nawilżenie i elastyczność.

Wzmacnianie zdrowia kości poprzez spożywanie Psianki podłużnej

Bakłażany zawierają związki fenolowe, które są korzystne w zmniejszaniu oznak osteoporozy, dla mocniejszych kości i zwiększonej gęstości mineralnej kości. Zawierają one również znaczne ilości żelaza i wapnia, które są integralną częścią ogólnego zdrowia i siły kości. Dlatego kobiety, szczególnie te w średnim wieku i podatne na te problemy, powinny włączyć do swojej diety bakłażany.

Poprawa funkcji poznawczych dzięki spożywaniu bakłażana

Wyniki badań na zwierzętach sugerują, że nasunina, znajdująca się wewnątrz skórki bakłażana, jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni błony komórek mózgu przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Pomaga ona również w transporcie składników odżywczych do komórek i wypiera odpady. Wykazano, że antocyjany hamują neurozapalenie i ułatwiają przepływ krwi do mózgu. To pomaga zapobiegać zaburzeniom psychicznym związanym z wiekiem i poprawia pamięć.

Wspomaganie kontroli wagi oraz uczucia sytości dzięki bakłażanom

Bakłażany zawierają błonnik pokarmowy, który jest ważnym czynnikiem w kontroli wagi. Bakłażan jest niskokaloryczny, co czyni go świetnym elementem zdrowej diety. Bardzo obfita jest również zawartość błonnika, który hamuje uwalnianie greliny, hormonu, który mówi naszemu umysłowi, że znów jesteśmy głodni. Dlatego dłużej będziesz czuł się syty i zmniejszysz ogólne spożycie kalorii.

pan bakłażan - wersja animowana warzywa photo

Poprawa wzroku dzięki zawartości antocyjanów

Antocyjany, pomagające w poprawie funkcji oczu i widzenia, są związane ze zdrowszymi oczami i wykazują właściwości ochronne dla wzroku i ogólnego zdrowia oczu. W bakłażanie obecna jest także niacyna, która jest niezwykle skuteczna w zapobieganiu zaćmie.

Działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe bakłażana

Badania laboratoryjne związków fenolowych w bakłażanie wykazały, że warzywo to zawiera kwas chlorogenowy, jeden z najsilniejszych zmiataczy wolnych rodników występujących w roślinach. Kwas chlorogenowy obniża poziom lipidów o niskiej gęstości (LDL), a także służy jako środek przeciwbakteryjny i przeciwwirusowy.

Zapobieganie alergiom przez kwas chlorogenowy

Kwas chlorogenowy obecny w bakłażanie jest również skuteczny w zmniejszaniu objawów alergicznych i minimalizowaniu skutków, jakie może wywołać alergia. Przyjmowanie witaminy A zmniejsza również ryzyko wystąpienia niektórych rodzajów alergii pokarmowych poprzez pobudzenie układu odpornościowego.

Psianka podłużna jako środek przeciwbólowy na bóle głowy

Bakłażan zawiera niacynę, witaminę B3 i witaminę B2, które są szeroko stosowane w leczeniu bólów głowy od najłagodniejszych do najcięższych migren. Związki te są znanymi środkami stosowanymi w leczeniu choroby lokomocyjnej, a niektórzy ludzie używają nawet bakłażana do zapobiegania przedmiesiączkowym bólom głowy.

Zwalczanie depresji za pomocą skopoletyny w bakłażanie

Bakłażan zawiera związek o nazwie skopoletyna, który zasadniczo służy do regulacji poziomu serotoniny w mózgu, skutecznie zmniejszając uczucie niepokoju i inne objawy depresji. Grupa witamin B poprawia zdolność organizmu do wytrzymywania stresu. Obecna w bakłażanie tiamina daje Twojemu nastrojowi impuls do walki z depresją i niepokojem.

Zdrowie zębów i dziąseł dzięki witaminie C w bakłażanie

Witamina C obecna w bakłażanie jest tak dobra w dbaniu o zęby i dziąsła, że została nawet nazwana “niewidzialną szczoteczką do zębów”. Jest to jeden z najlepszych naturalnych środków obrony przed bakteriami i jest niezbędny dla doskonałego zdrowia zębów i dziąseł. Dodatkowo niewielka ilość witaminy C w diecie zapobiegnie takim chorobom jak szkorbut.

bakłażan - zdrowe fioletowe warzywo

Antyrakowe właściwości polifenoli w Oberżynie

Polifenole obecne w bakłażanach mają właściwości antyrakowe. Zawarte w bakłażanach antocyjany i kwas chlorogenowy funkcjonują jako antyoksydanty i związki przeciwzapalne, chroniąc w ten sposób komórki przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki, a w konsekwencji zapobiegając wzrostowi guzów oraz inwazji i rozprzestrzenianiu się komórek nowotworowych.

Ochrona i wzrost włosów dzięki witaminom

Witamina E i witamina A zawarte w bakłażanie wraz z silnymi przeciwutleniaczami pomagają zminimalizować uszkodzenia środowiskowe włosów. Mogą one nawet promować krążenie do skóry głowy. Witaminy A, E, K, C, B6, tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas pantotenowy i kwas foliowy to niektóre z podstawowych składników odżywczych potrzebnych do prawidłowego wzrostu włosów.

Podsumowanie zdrowotnych korzyści wynikających z konsumpcji bakłażana

  • Korzyści zdrowotne, – wynikające z bakłażana obejmują ciśnienie krwi, zapobieganie cukrzycy, serce, skórę i wiele innych problemów zdrowotnych,
  • Wzmocnienie układu odpornościowego, – obecność tak wielu składników odżywczych sprawia, że bakłażan jest idealnym pożywieniem dla wzmocnienia układu odpornościowego,
  • Wsparcie zdrowego metabolizmu, – bakłażan przyczynia się do wsparcia zdrowego metabolizmu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *